Treceți la conținutul principal

Ziua Mondială a Pădurii

Crystal Ball Forest21 MARTIE Ziua Mondială a Pădurii 
   Pădurile asigură multe resurse naturale importante, cum ar fi cherestea, combustibil, cauciuc, hârtie şi plante medicinale. Pădurile susţin de asemenea calitatea şi resursele de apă potabilă. Mai mult de trei sferturi din rezervele accesibile de apă dulce provin din zone împădurite. 
     Fiind ecosisteme cu cea mai mare diversitate biologică, pădurile adăpostesc mai mult de jumătate din speciile terestre, de la cele mai mari până la cele mai mici creaturi. Multe dintre speciile de animale ameninţate sau pe cale de dispariţie trăiesc în păduri, ceea ce le dă calitatea de a fi esenţiale pentru susţinerea ecosistemelor. 
În acest moment pădurile lumii se confruntă cu presiuni şi provocări deosebite. Aproape şocant, 36 de milioane de acri de pădure sunt pierduţi anual. Defrişările continue şi necontrolate au, prin urmare, nu doar consecinţe devastatoare pentru mediu, faună şi comunităţile locale, dar şi pentru economiile din întreaga lume. 
   Degradarea pădurilor înseamnă reducerea calităţii acestora, nu neapărat micşorarea suprafeţelor. Calitatea ecosistemului dintr-o pădure poate fi observată prin monitorizarea ratei de supravieţuire a elementelor componente: straturile de vegetaţie, solul, flora şi fauna. Dintre cauzele degradării pădurilor putem menţiona colectarea de lemn pentru foc, insectele sau dăunătorii. Defrişarea şi distrugerea pădurilor sunt cauzele pentru 20% din emisiile de gaz cu efect de seră, pe care pădurile le-ar putea absorbi dacă ar fi administrate cu grijă. 
Ce putem face fiecare dintre noi? 
Fiecare dintre noi putem face alegeri conştiente cu privire la produsele pe care le cumpărăm, alegând produse care provin din surse sustenabile. Acest lucru înseamnă să verificăm că mobila, lemnul, hârtia şi alte produse pe care le cumperi, provin din surse legale. Un mod rapid şi uşor de a face acest lucru este acela de a căuta logo-ul certificării FSC (Forestry Stewartship Council).

Şi mai important este să acţionezi constant, dincolo de o acţiune punctuală, având un angajament permanent pentru schimbarea stilului de viaţă. Acest stil nou de viaţă necesită să devii conştient de toate aceste aspecte cu privire la toate alegerile şi acţiunile tale.

Pentru noi toţi, cei şapte miliarde de locuitori ai Terrei, prezentul şi viitorul nostru depinde de conservarea şi refacerea pădurilor lumii. De Ziua Mediului trebuie să găsim soluţii pentru a ne bucura în continuare de serviciile importante pe care pădurile ni le oferă, generaţiei noastre şi celei viitoare. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Scoala de vara Just4fun, Rarău

10 iulie - Cabana Rarău, Pietrele Doamnei, Piatra Șoimului, Mănăstirea Rarău

Scoala de vară: Tir sportiv cu arma

Tirul sportiv este un sport individual care constă în tragerea cu cea mai mare precizie la țintă fixă sau țintă în mișcare, folosind diferite arme de foc și din diferite poziții. Tirul cu arma poate fi practicat in Romania in cadrul a numeroase cluburi. Tirul sportiv  este o activitate relaxanta si distractiv, ce poate fi practicată atât in interior, cat si in exterior. Printre beneficiile tirului cu arma putem enumera: dezvoltarea disciplinei, cunoașterii de sine, a respectului de sine, îmbunătățirea capacității de concentrare, echilibrul, viteza de reacție, coordonarea mișcărilor si atenția. Este un sport ideal pentru adolescenți, fiind chiar unul dintre cele mai recreative.  Primele cluburi de tir sportiv au fost înființate în secolul al XIX-lea. Cel mai înalt for al sportului este Federația Internațională de Tir Sportiv (International Shooting Sport Federation, prescurtat ISSF). Astăzi a fost ziua dedicată tirului sportiv cu arma la Poligonul “Iacob Buiucliu” din Solca, fiind coordon…

Școala de vară Just4fun, activități recreative și distractive

Baza  de agrement ”Nada Florilor”, este amenajată în apropierea iazului Șomuz din Fălticeni. Amenajat pe o suprafață de peste 5.000 de metri pătrați, baza de agrement include trei piscine exterioare, o piscină interioară, un teren de sport multifuncțional, pistă de biciclete, coridoare pentru pietoni și două parcări. Oferta bazei de agrement Nada Florilor este diversă: șapte trasee  de tiroliană atât pentru adulți cât și pentru copii.
Cei 14 elevi participanți la școala de vară ”Just4fun” au parcurs cu succes majoritatea traseelor de tiroliană. La finalul activitatilor copiii au rezolvat chestionarele pregătite de doamna prof. Bumbu Nicoleta cu întrebări cheie privind locurile vizitate la cea de a III-a ediție a școlii de vară ”Just4fun”.
Jocurile distractive pregătite în această zi: transportarea unui pahar plin cu apă în condiții dificile de mers,  cu două tălpi gigantice :), jocul cu delicii culinare,  mâncarea covrigilor întinși pe sfoară fără a-i atinge cu mâna au fost savurate de …