miercuri, 21 martie 2012

Ziua Mondială a Pădurii

Crystal Ball Forest21 MARTIE Ziua Mondială a Pădurii 
   Pădurile asigură multe resurse naturale importante, cum ar fi cherestea, combustibil, cauciuc, hârtie şi plante medicinale. Pădurile susţin de asemenea calitatea şi resursele de apă potabilă. Mai mult de trei sferturi din rezervele accesibile de apă dulce provin din zone împădurite. 
     Fiind ecosisteme cu cea mai mare diversitate biologică, pădurile adăpostesc mai mult de jumătate din speciile terestre, de la cele mai mari până la cele mai mici creaturi. Multe dintre speciile de animale ameninţate sau pe cale de dispariţie trăiesc în păduri, ceea ce le dă calitatea de a fi esenţiale pentru susţinerea ecosistemelor. 
În acest moment pădurile lumii se confruntă cu presiuni şi provocări deosebite. Aproape şocant, 36 de milioane de acri de pădure sunt pierduţi anual. Defrişările continue şi necontrolate au, prin urmare, nu doar consecinţe devastatoare pentru mediu, faună şi comunităţile locale, dar şi pentru economiile din întreaga lume. 
   Degradarea pădurilor înseamnă reducerea calităţii acestora, nu neapărat micşorarea suprafeţelor. Calitatea ecosistemului dintr-o pădure poate fi observată prin monitorizarea ratei de supravieţuire a elementelor componente: straturile de vegetaţie, solul, flora şi fauna. Dintre cauzele degradării pădurilor putem menţiona colectarea de lemn pentru foc, insectele sau dăunătorii. Defrişarea şi distrugerea pădurilor sunt cauzele pentru 20% din emisiile de gaz cu efect de seră, pe care pădurile le-ar putea absorbi dacă ar fi administrate cu grijă. 
Ce putem face fiecare dintre noi? 
Fiecare dintre noi putem face alegeri conştiente cu privire la produsele pe care le cumpărăm, alegând produse care provin din surse sustenabile. Acest lucru înseamnă să verificăm că mobila, lemnul, hârtia şi alte produse pe care le cumperi, provin din surse legale. Un mod rapid şi uşor de a face acest lucru este acela de a căuta logo-ul certificării FSC (Forestry Stewartship Council).

Şi mai important este să acţionezi constant, dincolo de o acţiune punctuală, având un angajament permanent pentru schimbarea stilului de viaţă. Acest stil nou de viaţă necesită să devii conştient de toate aceste aspecte cu privire la toate alegerile şi acţiunile tale.

Pentru noi toţi, cei şapte miliarde de locuitori ai Terrei, prezentul şi viitorul nostru depinde de conservarea şi refacerea pădurilor lumii. De Ziua Mediului trebuie să găsim soluţii pentru a ne bucura în continuare de serviciile importante pe care pădurile ni le oferă, generaţiei noastre şi celei viitoare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

În perioada 20 februarie-12 aprilie 2019,  Ora de net  lansează concursul „Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!” în colaborare cu ...