Treceți la conținutul principal

Scoala de vara Just4fun, Rarău

10 iulie - Cabana Rarău, Pietrele Doamnei, Piatra Șoimului, Mănăstirea Rarău























PietreleDoamnei din Muntii Rarău
Rezervația Naturală Pietrele Doamnei-Rarău este o arie protejata ce fascineaza încă din trecut, fapt ce a dat naștere unor legende despre acest loc. Dintre povestile locului, cea mai cunoscută este următoarea: In vremurile tulburi ale istoriei, in timpul celei de-a doua domnii a lui Petru Rares, acesta a gasit un loc bun pentru a-si pune la adapost familia si o parte din avere. Locul a fost, unde altundeva, decat in munti! Se spune ca in timpul navalirii tatare, doamna Elena si fiul Stefanita s-au refugiat intr-o pestere unde au inceput sa se roage, iar la un moment dat au auzit un zgomot puternic. Legenda continua si explica cum ca ar fi vorba de stanci mari, care s-au desprins si au cazut peste locul unde se afla averea domnitorului, ingropandu-i pe atacatori. Doamna Elena a afirmat ”Asta e plata pentru salvarea noastra” si de atunci, pietrele au primit denumirea de "Pietrele Doamnei" iar comoara continua sa stea bine ascunsa de stancile uriase. Pietrele Doamnei sunt situate în Munții Rarău, munți ce ating o altitudine maximă în vârful cu acelașinume,aceastafiindde1651m. Pietrele Doamnei ajung la înălțimi cuprinse între 1.150 m și 1.550 m și oferă un relief ruiniform alcătuit dintr-un ansamblu de turnuri din calcare recifale cretacice. Vârsta geologică a calcarelor este dovedită de conținutul bogat în fosile gasteropode (moluște), corali, orbitoline şi alge marine. Înălțimile turnurilor sunt cuprinse între 10 și 70 m, fiind înconjurate de o masă de grohotișuri ce au dimensiuni variabile. În aceeași rezervație se află un alt masiv de calcare, Piatra Zimbrului, lung de 600 de metri și înalt de o sută de metri, care prezintă o succesiune de formațiuni triasice, mai ales calcare, ce formeazăunperetevertical.

Peștera Liliecilor din Masivul Rarău
Se află pe masivul Hăghimiș de pe Rarău, chiar pe raza comunei Pojorâta. Dacă vrei să îți iei ca șipunct de reper PietreleDoamnei, E bine să știi că peștera este situată la circa 1 kilometru distanță de acestea, la o altitudine de 1500 metri, în direcția nord. Peștera Liliecilor este mai mult decât o simplă cavernă, numele fiind descriptiv și pentru rezervația științifică care are în componența sa peștera și terenul din jurul acesteia, întinzându-se pe o suprafață de aproape 6 ha. Peștera și-a primit numele, evident, datorită numărului mare de lilieci care poate fi găsit aici. Mai exact, înăuntru pot fi descoperite până la 15 specii de lilieci, dar acest număr diferă în funcție de anotimp și de sezonul de împerechere. Interiorul peșterii este cu siguranță impresionant, deoarece galeriile se întind pe o lungime totală de 340 de metri și prezintă o denivelare de 86 de metri. În țara noastră populația de lilieci este într-o scădere continuă, iar acest lucru este cauzat de selecția naturală, dat fiind faptul că o femelă liliac are de obicei un singur pui. Cercetările care s-au făcut în fiecare an începând din anul 2002, după cum relatează agerpres.ro, au constatat că populația de lilieci din Munții Rarău a rămas constantă, dar numărul lor nu este foarte mare (2000 – 2500 de exemplare). Liliecii sunt foarte importanți în cadrul ecosistemului deoarece se hrănesc cu insecte și protejează pădurile, oamenii și agricultura, după cum menționează specialiștii. La nivelul Uniunii Europene toate speciile de lilieci și locurile lor de înmulțire sunt protejate prin lege. Din acest motiv nu se permite vizitarea Peșterei Liliecilor din Muntele Rarău.

MănăstireaRarău
Mănăstirea Rarău este o mănăstire ortodoxă de călugări din România, situată în satul Chiril din comuna Crucea,județul Suceava. Biserica Schitului Rarău a fost făcută în dosul muntelui Rarău, în locul Sihăstriei vechi a câmpulungenilor, ctitorită de către Petru Rareș voievodul Moldovei în anul 1541, întru amintirea pripegiilor sale dintru întâia și a doua lui domnie, mutată după răpirea Bucovinei dincoace de Pietrele Doamnei prin stăruințele ieroschimonahului Sisoe.
S-a sfințit în anuș 1800 cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, cu ajutorul familiei Balș. Majestatea sa regele Carol I cu prilejul venirii sale la schit în 12 iunie 1883 a orânduit să se facă repararea și întreținerea acestui sfânt locaș pentru pomenirea sa.
În anul 1914 schitul a fost din nou reparat cu binecuvântarea Î.P.S. Mitropolitul Pimen al Moldovei și Bucovinei. Casa de oaspeți și corpul de chilii au fost sfințite în anul 2003 de către Î.P.S Pimen al Bucovinei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

9 Mai, "Ziua Europei este si ziua ta"

În cadrul summitului Uniunii Europene (UE) desfăşurat la Milano, în 1985, s-a hotărât ca data de 9 mai să devină „Ziua Europei”.  Cu această ocazie, în toată Europa, se desfăşoară în fiecare an acţiuni şi festivităţi care îşi propun să aducă instituţiile UE mai aproape de cetăţeni şi să consolideze legăturile dintre popoarele care fac parte din Uniune. Elevii de la cercurile artistice şi tehnice de la Palatul Copiilor vor participa la acţiunile cu tema: - "Galeria steagurilor UE",   - Corduneanu Vlad, clasa a IV-a - Crăciun Pîţu George, clasa a II-a  - Creţu Yasmina, clasa a IV-a - Huţu Ştefan, clasa a IV-a Andrei Elena, clasa a III-a Apetroaei Cătălina Emanuela, clasa a III-a Enache Luana, clasa a III-a Maftei Valentin, clasa a III-a Huludeţ Patrick, clasa a II-a Huludeţ Flavius, clasa a III-a Lupchian Matei clasa III-a - atelier de lucru cu tema "Să învăţăm despre Europa" 1. Todosi Ioana, clasa a III-a 2. Koczynscki

Ziua Europei, 9 mai

Viitorul Europei depinde de fiecare dintre noi si trebuie sa-i determinam pe elevi sa capete o alta viziune, o mentalitate integratoare, un comportament democratic, sa fie continuatorii valorilor naţionale în contextul celor europene. Elevii de la Cercul de informatica au sărbătorit Ziua Europei prin realizarea unor lucrari cu tema "Traiesc in Europa". Cele mai bune lucrări au fost ale elevilor: Sumanar Paul, Solcan Cezar, Ripan Gabriela, Pomparau Adelyn, Lazar Sabina, Rotaru George, Paduraru Andreea, Apetroaei Catalina, Cusnir Daria, Grigoras Ana Maria, Manole Cosmin, Creţu Yasmina, Braşcan Delia și Vasiliu Maria.

”Asteptandu-l pe Mos Craciun”

In preajma sarbatorilor de iarna, copiii simt spiritul Craciunului si la orele de cerc la Palatul Copiilor. Asteptandu-l pe Mos Craciun, elevii de la Cercul de informatica au realizat desene frumoase pe calculator: