Treceți la conținutul principal

Scoala de vara Just4fun, Rarău

10 iulie - Cabana Rarău, Pietrele Doamnei, Piatra Șoimului, Mănăstirea RarăuPietreleDoamnei din Muntii Rarău
Rezervația Naturală Pietrele Doamnei-Rarău este o arie protejata ce fascineaza încă din trecut, fapt ce a dat naștere unor legende despre acest loc. Dintre povestile locului, cea mai cunoscută este următoarea: In vremurile tulburi ale istoriei, in timpul celei de-a doua domnii a lui Petru Rares, acesta a gasit un loc bun pentru a-si pune la adapost familia si o parte din avere. Locul a fost, unde altundeva, decat in munti! Se spune ca in timpul navalirii tatare, doamna Elena si fiul Stefanita s-au refugiat intr-o pestere unde au inceput sa se roage, iar la un moment dat au auzit un zgomot puternic. Legenda continua si explica cum ca ar fi vorba de stanci mari, care s-au desprins si au cazut peste locul unde se afla averea domnitorului, ingropandu-i pe atacatori. Doamna Elena a afirmat ”Asta e plata pentru salvarea noastra” si de atunci, pietrele au primit denumirea de "Pietrele Doamnei" iar comoara continua sa stea bine ascunsa de stancile uriase. Pietrele Doamnei sunt situate în Munții Rarău, munți ce ating o altitudine maximă în vârful cu acelașinume,aceastafiindde1651m. Pietrele Doamnei ajung la înălțimi cuprinse între 1.150 m și 1.550 m și oferă un relief ruiniform alcătuit dintr-un ansamblu de turnuri din calcare recifale cretacice. Vârsta geologică a calcarelor este dovedită de conținutul bogat în fosile gasteropode (moluște), corali, orbitoline şi alge marine. Înălțimile turnurilor sunt cuprinse între 10 și 70 m, fiind înconjurate de o masă de grohotișuri ce au dimensiuni variabile. În aceeași rezervație se află un alt masiv de calcare, Piatra Zimbrului, lung de 600 de metri și înalt de o sută de metri, care prezintă o succesiune de formațiuni triasice, mai ales calcare, ce formeazăunperetevertical.

Peștera Liliecilor din Masivul Rarău
Se află pe masivul Hăghimiș de pe Rarău, chiar pe raza comunei Pojorâta. Dacă vrei să îți iei ca șipunct de reper PietreleDoamnei, E bine să știi că peștera este situată la circa 1 kilometru distanță de acestea, la o altitudine de 1500 metri, în direcția nord. Peștera Liliecilor este mai mult decât o simplă cavernă, numele fiind descriptiv și pentru rezervația științifică care are în componența sa peștera și terenul din jurul acesteia, întinzându-se pe o suprafață de aproape 6 ha. Peștera și-a primit numele, evident, datorită numărului mare de lilieci care poate fi găsit aici. Mai exact, înăuntru pot fi descoperite până la 15 specii de lilieci, dar acest număr diferă în funcție de anotimp și de sezonul de împerechere. Interiorul peșterii este cu siguranță impresionant, deoarece galeriile se întind pe o lungime totală de 340 de metri și prezintă o denivelare de 86 de metri. În țara noastră populația de lilieci este într-o scădere continuă, iar acest lucru este cauzat de selecția naturală, dat fiind faptul că o femelă liliac are de obicei un singur pui. Cercetările care s-au făcut în fiecare an începând din anul 2002, după cum relatează agerpres.ro, au constatat că populația de lilieci din Munții Rarău a rămas constantă, dar numărul lor nu este foarte mare (2000 – 2500 de exemplare). Liliecii sunt foarte importanți în cadrul ecosistemului deoarece se hrănesc cu insecte și protejează pădurile, oamenii și agricultura, după cum menționează specialiștii. La nivelul Uniunii Europene toate speciile de lilieci și locurile lor de înmulțire sunt protejate prin lege. Din acest motiv nu se permite vizitarea Peșterei Liliecilor din Muntele Rarău.

MănăstireaRarău
Mănăstirea Rarău este o mănăstire ortodoxă de călugări din România, situată în satul Chiril din comuna Crucea,județul Suceava. Biserica Schitului Rarău a fost făcută în dosul muntelui Rarău, în locul Sihăstriei vechi a câmpulungenilor, ctitorită de către Petru Rareș voievodul Moldovei în anul 1541, întru amintirea pripegiilor sale dintru întâia și a doua lui domnie, mutată după răpirea Bucovinei dincoace de Pietrele Doamnei prin stăruințele ieroschimonahului Sisoe.
S-a sfințit în anuș 1800 cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, cu ajutorul familiei Balș. Majestatea sa regele Carol I cu prilejul venirii sale la schit în 12 iunie 1883 a orânduit să se facă repararea și întreținerea acestui sfânt locaș pentru pomenirea sa.
În anul 1914 schitul a fost din nou reparat cu binecuvântarea Î.P.S. Mitropolitul Pimen al Moldovei și Bucovinei. Casa de oaspeți și corpul de chilii au fost sfințite în anul 2003 de către Î.P.S Pimen al Bucovinei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Scoala de vară: Tir sportiv cu arma

Tirul sportiv este un sport individual care constă în tragerea cu cea mai mare precizie la țintă fixă sau țintă în mișcare, folosind diferite arme de foc și din diferite poziții. Tirul cu arma poate fi practicat in Romania in cadrul a numeroase cluburi. Tirul sportiv  este o activitate relaxanta si distractiv, ce poate fi practicată atât in interior, cat si in exterior. Printre beneficiile tirului cu arma putem enumera: dezvoltarea disciplinei, cunoașterii de sine, a respectului de sine, îmbunătățirea capacității de concentrare, echilibrul, viteza de reacție, coordonarea mișcărilor si atenția. Este un sport ideal pentru adolescenți, fiind chiar unul dintre cele mai recreative.  Primele cluburi de tir sportiv au fost înființate în secolul al XIX-lea. Cel mai înalt for al sportului este Federația Internațională de Tir Sportiv (International Shooting Sport Federation, prescurtat ISSF). Astăzi a fost ziua dedicată tirului sportiv cu arma la Poligonul “Iacob Buiucliu” din Solca, fiind coordon…

Școala de vară Just4fun, activități recreative și distractive

Baza  de agrement ”Nada Florilor”, este amenajată în apropierea iazului Șomuz din Fălticeni. Amenajat pe o suprafață de peste 5.000 de metri pătrați, baza de agrement include trei piscine exterioare, o piscină interioară, un teren de sport multifuncțional, pistă de biciclete, coridoare pentru pietoni și două parcări. Oferta bazei de agrement Nada Florilor este diversă: șapte trasee  de tiroliană atât pentru adulți cât și pentru copii.
Cei 14 elevi participanți la școala de vară ”Just4fun” au parcurs cu succes majoritatea traseelor de tiroliană. La finalul activitatilor copiii au rezolvat chestionarele pregătite de doamna prof. Bumbu Nicoleta cu întrebări cheie privind locurile vizitate la cea de a III-a ediție a școlii de vară ”Just4fun”.
Jocurile distractive pregătite în această zi: transportarea unui pahar plin cu apă în condiții dificile de mers,  cu două tălpi gigantice :), jocul cu delicii culinare,  mâncarea covrigilor întinși pe sfoară fără a-i atinge cu mâna au fost savurate de …