Treceți la conținutul principal

Scoala de vara Just4fun, 3-7 iulie 2017

  • vizita Salina Cacica
În jurul anului 1780, în locul unde se află astăzi localitatea Cacica (în nord-estul României, în regiunea istorică Bucovina, la 18 km de orașul Gura Humorului și la 40 de km de orașul Suceava) au fost descoperite zăcăminte de sare. În anul 1798 s-a dat în exploatare aici o salină, aducându-se muncitori și tehnicieni din diferite provincii ale Imperiului Habsurgic, mai ales din Galiția, cei mai mulți fiind de etnie polonă și de religie romano-catolică.
Intrarea în mină se face pe trepte de brad vechi de peste 200 de ani, mineralizate de saramura ce a pătruns în lemn. Temperatura in mina este de aproximativ 15 grade Celsius.
  • vizita la BioEnergy Suceava
A intrat în funcțiune în anul 2013 și este o companie care se ocupă cu furnizarea energiei termice din surse regenerabile. Centrala de cogenerare a energiei termice și a energiei electrice din județul Suceava asigură încălzirea centralizată pentru 50.000 de persoane. Realizată cu o investiţie de 87 de milioane de euro,  a înlocuit CET-ul vechi care funcționa pe baza de cărbune, reducând astfel semnificativ poluarea locală. Mai mult decât atât, prin ultilizarea biomasei ca sursa de producere a agentului termic, Bioenergy Suceava reduce consumul de resurse epuizabile la nivel național, exploatând o resursă regenerabilă.

  • vizita Manastirea Humorului
Mănăstirea Humor este un așezământ monahal de maici care își împart timpul între îndatoririle bisericești și lucrul în atelierele de pictură și de croitorie pentru veșmintele preoțești. Biserica "Adormirea Maicii Domnului” este construită cu abside laterale, dar fără turle. Interiorul bisericii este compartimentat în cinci încăperi: pridvorul deschis, pronaosul, încăperea mormintelor, naosul și altarul.  Între pronaos și încăperea mormintelor, precum și între încăperea mormintelor și naos, se află câte un perete de zidărie străpuns de o deschidere încadrată de baghete încrucișate. Încăperea mormintelor are o boltă semicilindrică, iar naosul are o calotă sferică sprijinită pe un sistem de arcuri în stil moldovenesc. În peretele nord-vestic al încăperii mormintelor se află o ușă către o scară care duce într-o încăpere secretă, numită tainiță, unde se ascundea tezaurul bisericii în caz de primejdie. Printre scenele reprezentate sunt cele 24 de scene ale Imnului Acatist al Bunei Vestiri, Soborul Fecioarei, Asediul Constantinopolului  Rugul în flăcări, Viața Sfântului Nicolae (în 15 scene), precum și Parabola Fiului Risipitor. Pe abside sunt pictați heruvimi, serafimi, îngeri, profeți, apostoli, ierarhi și cuvioși.

  • plimbare cu Mocănița Huțulca, Moldovița


Film realizat de Elevul Ungureanu Bogdan Ionut, membru al Cercului deInformatică.
Felicitări participanților!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

9 Mai, "Ziua Europei este si ziua ta"

În cadrul summitului Uniunii Europene (UE) desfăşurat la Milano, în 1985, s-a hotărât ca data de 9 mai să devină „Ziua Europei”.  Cu această ocazie, în toată Europa, se desfăşoară în fiecare an acţiuni şi festivităţi care îşi propun să aducă instituţiile UE mai aproape de cetăţeni şi să consolideze legăturile dintre popoarele care fac parte din Uniune. Elevii de la cercurile artistice şi tehnice de la Palatul Copiilor vor participa la acţiunile cu tema: - "Galeria steagurilor UE",   - Corduneanu Vlad, clasa a IV-a - Crăciun Pîţu George, clasa a II-a  - Creţu Yasmina, clasa a IV-a - Huţu Ştefan, clasa a IV-a Andrei Elena, clasa a III-a Apetroaei Cătălina Emanuela, clasa a III-a Enache Luana, clasa a III-a Maftei Valentin, clasa a III-a Huludeţ Patrick, clasa a II-a Huludeţ Flavius, clasa a III-a Lupchian Matei clasa III-a - atelier de lucru cu tema "Să învăţăm despre Europa" 1. Todosi Ioana, clasa a III-a 2. Koczynscki

Ziua Europei, 9 mai

Viitorul Europei depinde de fiecare dintre noi si trebuie sa-i determinam pe elevi sa capete o alta viziune, o mentalitate integratoare, un comportament democratic, sa fie continuatorii valorilor naţionale în contextul celor europene. Elevii de la Cercul de informatica au sărbătorit Ziua Europei prin realizarea unor lucrari cu tema "Traiesc in Europa". Cele mai bune lucrări au fost ale elevilor: Sumanar Paul, Solcan Cezar, Ripan Gabriela, Pomparau Adelyn, Lazar Sabina, Rotaru George, Paduraru Andreea, Apetroaei Catalina, Cusnir Daria, Grigoras Ana Maria, Manole Cosmin, Creţu Yasmina, Braşcan Delia și Vasiliu Maria.