Treceți la conținutul principal

Fara ura, cu toleranta - 15 martie 2017

    Cercul de informatică de la Palatul Copiilor Suceava a organizat la Școala Gimnazială  nr.10 Suceava, o activitate de dezbatere publică cu tema Fără ură, cu toleranță”. Tema abordată cu elevii clasei a III-a C - învățător Crainiciuc Doina, s-a încadrat în probele concursului "Fără ură, cu toleranţă", care este o iniţiativă lansată de Organizaţia Salvaţi Copiii în cadrul programelor educaţionale Drepturile Copilului şi Ora de Net, susţinute de Ministerul Educației Naţionale. Concursul a fost lansat cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet 2017.
      Elevii au prezentat posibilele cazuri ale bullying-ului si cyberbullying-ului întâlnite de ei, solutii care să stopeze aceste fenomene ce încalcă chiar și drepturile copilului. Discuțiile elevilor au fost foarte animate, aspecte din viața reală au fost surprinse în două video clipuri, prezentate în cadrul activității.  Prin această acțiune s-a dorit creșterea nivelului de informare şi conştientizare cu privire la efectele cyberbullyingului asupra tuturor celor implicaţi, precum și modul în care acesta poate fi oprit.         În cadrul activităților desfasurate au fost puse discuție posibilele cauze ale situaţiilor de bullying și cyberbullying, precum şi efectele lor pe termen scurt, mediu şi lung asupra tuturor celor implicaţi. 
Coordonator,
prof. Șoiman Ștefania
Cum arată cyberbullying-ul?

  • Primirea unor mesaje răutăcioase de la persoane cunoscute sau de la necunoscuți.
  • Primirea unor mesaje amenințătoare sau jignitoare prin intermediul rețelelor sociale, precum Facebook sau AskFm
  • Trimiterea către alții o unor poze sau clipuri cu tine cu scopul de a te jigni sau a te face să te simți stânjenit
  • Răspândirea de zvonuri despre tine prin SMS sau aplicații de chat precum WhatsApp.
  • Furtul parolelor tale pentru a-ți prelua conturile
  • Crearea unui profil fals cu pozele tale sau postarea de statusuri și comentarii ca venind din partea ta.
Fenomenul „bullying” este mult mai des întâlnit decât ne-am dori să credem. Se întâmplă pe coridoarele școlii, în curte, pe străzi și, din păcate, în sălile de clasă și cel mai frecvent în mediul online. Nedepistat la timp, bullying-ul poate lăsa traume, cu efect asupra adaptării tânărului în societate.

            •  Cum sa eviti bullying-ul?
  • Cea mai important lucru pe care trebuie sa il tii minte atunci cand te aflii intr-o astfel de situatie este sa iti mentii calmul. Retine faptul ca atunci cand raspunzi unui agresor ii dai acestuia satisfactie. Transmite-i o singura data si clar dorinta ta de a nu mai comunica cu el si daca acesta nu intelege, ignora-i mesajele. Poti bloca foarte usor mesajele cuiva. In ultimul rand, nu uita sa spui cuiva despre ceea ce ti s-a intamplat. Indiferent ca suni la linia noastra de consiliere, vorbesti cu un prieten sau cu parintii, vei primi o solutie, un sfat sau o incurajare care iti pot fi de ajutor.






  • Cum poti schimba setarile de confidentialitate pe facebook













  • Adevăruri despre bullying:
    • Fenomenul bullying NU este inofesiv sau inevitabil.
    • Fenomenul bullying ESTE învățat, rănește și poate fi controlat.
    • Fenomenul bullying SE DEZVOLTĂ dacă este susținut și lăsat nesupravegheat.
    • Fenomenul bullying IMPLICĂ pe oricine.
    • Fenomenul bullying POATE fi stopat și prevenit.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

9 Mai, "Ziua Europei este si ziua ta"

În cadrul summitului Uniunii Europene (UE) desfăşurat la Milano, în 1985, s-a hotărât ca data de 9 mai să devină „Ziua Europei”.  Cu această ocazie, în toată Europa, se desfăşoară în fiecare an acţiuni şi festivităţi care îşi propun să aducă instituţiile UE mai aproape de cetăţeni şi să consolideze legăturile dintre popoarele care fac parte din Uniune. Elevii de la cercurile artistice şi tehnice de la Palatul Copiilor vor participa la acţiunile cu tema: - "Galeria steagurilor UE",   - Corduneanu Vlad, clasa a IV-a - Crăciun Pîţu George, clasa a II-a  - Creţu Yasmina, clasa a IV-a - Huţu Ştefan, clasa a IV-a Andrei Elena, clasa a III-a Apetroaei Cătălina Emanuela, clasa a III-a Enache Luana, clasa a III-a Maftei Valentin, clasa a III-a Huludeţ Patrick, clasa a II-a Huludeţ Flavius, clasa a III-a Lupchian Matei clasa III-a - atelier de lucru cu tema "Să învăţăm despre Europa" 1. Todosi Ioana, clasa a III-a 2. Koczynscki

Ziua Europei, 9 mai

Viitorul Europei depinde de fiecare dintre noi si trebuie sa-i determinam pe elevi sa capete o alta viziune, o mentalitate integratoare, un comportament democratic, sa fie continuatorii valorilor naţionale în contextul celor europene. Elevii de la Cercul de informatica au sărbătorit Ziua Europei prin realizarea unor lucrari cu tema "Traiesc in Europa". Cele mai bune lucrări au fost ale elevilor: Sumanar Paul, Solcan Cezar, Ripan Gabriela, Pomparau Adelyn, Lazar Sabina, Rotaru George, Paduraru Andreea, Apetroaei Catalina, Cusnir Daria, Grigoras Ana Maria, Manole Cosmin, Creţu Yasmina, Braşcan Delia și Vasiliu Maria.