Treceți la conținutul principal

Fara ura, cu toleranta - 15 martie 2017

    Cercul de informatică de la Palatul Copiilor Suceava a organizat la Școala Gimnazială  nr.10 Suceava, o activitate de dezbatere publică cu tema Fără ură, cu toleranță”. Tema abordată cu elevii clasei a III-a C - învățător Crainiciuc Doina, s-a încadrat în probele concursului "Fără ură, cu toleranţă", care este o iniţiativă lansată de Organizaţia Salvaţi Copiii în cadrul programelor educaţionale Drepturile Copilului şi Ora de Net, susţinute de Ministerul Educației Naţionale. Concursul a fost lansat cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet 2017.
   În cadrul activităților desfasurate sub îndrumarea doamnei profesoare Șoiman Ștefania și elevul din clasa a VII-a, Ungureanu Bogdan – Ionut, voluntar Salvați Copii Suceava, au fost puse discuție posibilele cauze ale situaţiilor de bullying și cyberbullying, precum şi efectele lor pe termen scurt, mediu şi lung asupra tuturor celor implicaţi. 
Cum arată cyberbullying-ul?

 • Primirea unor mesaje răutăcioase de la persoane cunoscute sau de la necunoscuți.
 • Primirea unor mesaje amenințătoare sau jignitoare prin intermediul rețelelor sociale, precum Facebook sau AskFm
 • Trimiterea către alții o unor poze sau clipuri cu tine cu scopul de a te jigni sau a te face să te simți stânjenit
 • Răspândirea de zvonuri despre tine prin SMS sau aplicații de chat precum WhatsApp.
 • Furtul parolelor tale pentru a-ți prelua conturile
 • Crearea unui profil fals cu pozele tale sau postarea de statusuri și comentarii ca venind din partea ta.
Fenomenul „bullying” este mult mai des întâlnit decât ne-am dori să credem. Se întâmplă pe coridoarele școlii, în curte, pe străzi și, din păcate, în sălile de clasă și cel mai frecvent în mediul online. Nedepistat la timp, bullying-ul poate lăsa traume, cu efect asupra adaptării tânărului în societate.

Elevii au prezentat posibilele cazuri ale bullying-ului si cyberbullying-ului întâlnite de ei, solutii care să stopeze aceste fenomene ce încalcă chiar și drepturile copilului. Discuțiile elevilor au fost foarte animate, aspecte din viața reală au fost surprinse în două video clipuri, prezentate în cadrul activității.  Prin această acțiune s-a dorit creșterea nivelului de informare şi conştientizare cu privire la efectele cyberbullyingului asupra tuturor celor implicaţi, precum și modul în care acesta poate fi oprit.

      •  Cum sa eviti bullying-ul?
 • Cea mai important lucru pe care trebuie sa il tii minte atunci cand te aflii intr-o astfel de situatie este sa iti mentii calmul. Retine faptul ca atunci cand raspunzi unui agresor ii dai acestuia satisfactie. Transmite-i o singura data si clar dorinta ta de a nu mai comunica cu el si daca acesta nu intelege, ignora-i mesajele. Poti bloca foarte usor mesajele cuiva. In ultimul rand, nu uita sa spui cuiva despre ceea ce ti s-a intamplat. Indiferent ca suni la linia noastra de consiliere, vorbesti cu un prieten sau cu parintii, vei primi o solutie, un sfat sau o incurajare care iti pot fi de ajutor.


 • Cum poti schimba setarile de confidentialitate pe facebook

 • Adevăruri despre bullying:
  • Fenomenul bullying NU este inofesiv sau inevitabil.
  • Fenomenul bullying ESTE învățat, rănește și poate fi controlat.
  • Fenomenul bullying SE DEZVOLTĂ dacă este susținut și lăsat nesupravegheat.
  • Fenomenul bullying IMPLICĂ pe oricine.
  • Fenomenul bullying POATE fi stopat și prevenit.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Scoala de vara Just4fun, Rarău

10 iulie - Cabana Rarău, Pietrele Doamnei, Piatra Șoimului, Mănăstirea Rarău

Scoala de vară: Tir sportiv cu arma

Tirul sportiv este un sport individual care constă în tragerea cu cea mai mare precizie la țintă fixă sau țintă în mișcare, folosind diferite arme de foc și din diferite poziții. Tirul cu arma poate fi practicat in Romania in cadrul a numeroase cluburi. Tirul sportiv  este o activitate relaxanta si distractiv, ce poate fi practicată atât in interior, cat si in exterior. Printre beneficiile tirului cu arma putem enumera: dezvoltarea disciplinei, cunoașterii de sine, a respectului de sine, îmbunătățirea capacității de concentrare, echilibrul, viteza de reacție, coordonarea mișcărilor si atenția. Este un sport ideal pentru adolescenți, fiind chiar unul dintre cele mai recreative.  Primele cluburi de tir sportiv au fost înființate în secolul al XIX-lea. Cel mai înalt for al sportului este Federația Internațională de Tir Sportiv (International Shooting Sport Federation, prescurtat ISSF). Astăzi a fost ziua dedicată tirului sportiv cu arma la Poligonul “Iacob Buiucliu” din Solca, fiind coordon…

Scoala de vara "Just4fun", ed. a III-a, 2018

Ziua 1 - Echitație la Capu Câmpului
Unii îl numesc sport nobil, iar alții cred că e doar un mod de a pierde vremea pe spinarea unui cal. În realitate, echitația e un sport solicitant pentru întreg organismul și accesibil oricărui doritor de alternative sportive. Sincronul mișcărilor echipei (cal-călăreț) face nu doar colaborarea plăcută, dar este și elementul care își pune amprenta asupra forței psihice și a rezultatelor obținute la nivelul inimii și a plămânilor, îmbunătățind respirația afectată de mediul poluat în care ne aflăm adesea.
Jocuri distractive: Scrie în echipă, Joc de orientare (legați de mână)Cel mai înalt turn (având la dispoziție 10 spaghete, bandă de lipit, 1m sfoară și 2 bezele lipicioase)